Houtrot herkennen en repareren

Heb je houtrot gevonden in je houtwerk en denk je direct aan vervanging in plaats van repareren? Uit ervaring weten wij dat houtrot in 95% van de gevallen te repareren is. Ondanks dit gegeven is repareren nog steeds een vrij onbekende oplossing voor veel huiseigenaren.

Houtrot is een aantasting van het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant zie je niet direct dat het hout is aangetast, zeker niet met geschilderd houtwerk. Daarom moet je regelmatig je houtwerk controleren op aantastingen. Hoe je houtrot herkent en aanpakt, leggen we hieronder uit.

Hoe ontstaat houtrot?

Als vochtig hout niet kan drogen, ontstaan er schimmels die het hout aantasten. Dit zorgt uiteindelijk voor houtrot. Vochtig hout is soms lastig te voorkomen, zeker niet buiten waar het hout in aanraking komt met veel regen en wind.

3 manieren om houtrot te herkennen

Houtrot is redelijk eenvoudig te herkennen, er zijn namelijk duidelijke punten waaraan je kunt zien of het hout aan het rotten is of niet. Houtrot kan voorkomen in allerlei soorten houtproducten, denk bijvoorbeeld aan deuren, schuttingen en daken. Ook in kozijnen komt houtrot veel voor. Omdat houtrot in kozijnen het meest voorkomt, hebben we hier speciaal een houtrot kozijnencheck voor gemaakt. Deze check kan je verder op de pagina downloaden. Er zijn drie verschillende manieren om houtrot te herkennen. Let op de volgende kenmerken bij het controleren van hout:

1. Loslaten van de verf

Vochtig hout is in de meeste gevallen de oorzaak van loslatende verf. Als de verflaag loslaat, kan dit dus duiden op houtrot. Controleer de verflaag dus goed op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladdering.

 2. Verkleuring van het hout

Als het hout een bruine of zwarte kleur krijgt, wijst dit meestal op rot hout. Bij een lichtgrijze kleur is het hout nog wel goed, maar is er al wel vocht bijgekomen. Helaas zie je verkleuringen van het hout alleen bij onbeschilderd hout. Dit betekent dan dat je eerst zelf de verflaag weg moet krabben.

 3. Zachte plekken

Controleer tot slot het hout op zwakke plekken. Doe dit eerst voorzichtig met je duim. Door met je duim op de verdachte plek te drukken, kom je erachter of het hout zacht is. Wil je het echt zeker weten? Prik dan met een priem of botte kant van een schroevendraaier in het hout. Voelt het hout zacht aan? Dan duidt dit vrijwel zeker op rot hout. Is het hout droog en hard, maar brokkelt het gelijk af en gaat het stuk? Ook dan heb je waarschijnlijk te maken met houtrot. Gebeurt er niets? Je hoeft voorlopig nog niets te doen. Zorg er wel voor dat de verflaag goed blijft. Deze biedt namelijk bescherming en hiermee voorkom je houtrot. 

Het lijkt lastig, maar dat is het niet. Om jou te helpen met het herkennen van houtrot en het verwijderen en oplossen van houtrot heeft EAZYFIX een houtrot kozijnencheck opgesteld. Met deze check kom je er via een stappenplan achter of jouw kozijnen hout(rot)schade hebben. Na het volgen van de stappen zie je meteen wat er gerepareerd moet worden én krijg je een advies over hoe je dit het beste kan doen.

  

Schermafbeelding 2021-08-19 om 20.42.39
Download de gratis houtrot check

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de doe-het-zelf inspectie in jouw mailbox!

Houtrot voorkomen

Houtrot is buiten lastig te voorkomen. Wel zijn er verschillende maatregelen om het zo veel mogelijk te vermijden. Een houten kozijn is een voorbeeld van houtwerk dat veel in aanraking komt met weersinvloeden. Controleer daarom regelmatig je kozijnen op aantastingen en openstaande verbindingen. Dit zijn de naden in de hoeken van een kozijn.

Ook binnenshuis bestaat de kans op aantasting. Ruimtes met een hoog vochtgehalte, zoals de kelder, keuken of badkamer zijn plekken waar snel schimmels ontstaan. Door gebruik te maken van goede afwateringsystemen en ventilatie, maak je het de schimmels een stuk lastiger en is de kans op aantasting dus ook een stuk lager.

Houtrot ontstaat dus voornamelijk op vochtige plekken en het kan zowel binnen als buiten ontstaan. Let op onderstaande punten en verklein de kans op houtrot:

  • De verfkleur: transparante of donker gekleurde verf tekt meer UV-straling aan. Hierdoor gaat de verflaag minder lang mee. De verflaag is de beschermlaag van het hout. Hoe meer de verflaag slijt, hoe groter de kans op houtrot wordt.
  • Klemmende ramen en deuren: doordat er op die plaatsen makkelijker vocht achterblijft, is de kans op vocht in het hout groter.
  • De houtsoort: De ene houtsoort is gevoeliger voor houtrot dan de ander. Vuren- of grenenhout is bijvoorbeeld gevoeliger dan eikenhout.
  • Openstaande verbindingen: dit vind je vaak in de hoeken van kozijnen, waar twee losse houten delen aan elkaar vastgemaakt zijn. Hier trekt vocht snel naar binnen. Zeker wanneer deze delen iets van elkaar los staan. Zie je een scheur in de verflaag op deze verbinding? Frees deze dan open, versterk het met houtversterker en vul het op met houtrotvuller. Op deze manier heb je de plek preventief gerepareerd en voorkom je dat het erger wordt.

Houtrot repareren of vervangen?

Heb je houtrot geconstateerd? Verwijder dan de verflaag op en rondom het rotte hout om te kijken hoe groot de schade is. Verwijder de verflaag met een schuurapparaat. Heb je geen schuurapparaat in huis? Krab de verf er dan af, los het op met afbijtmiddel of verschroei de verf met een verfbrander.

Zijn de schades kleiner dan een vuist? Gebruik dan onze Houtrotvuller om blijvend te repareren. Bij plekken groter dan een vuist, biedt deelvervanging uitkomst. Bij deelvervanging plaats je een nieuw stuk hout op de plek van de schade. Het nieuwe hout lijm je in het houtwerk met de Houtrotvuller. Gehele vervanging is dus meestal niet nodig.

Houtrot zelf repareren? Ontdek de EAZYFIX ® Premium Houtrotvuller.

De voordelen van een houtrot reparatie

Kostenbesparing. Het belangrijkste voordeel is de kostenbesparing. Voor houtrot repareren liggen de kosten namelijk een stuk lager dan voor het vervangen van het hele kozijn of ander houtwerk. Waar je bij vervanging al snel in de duizenden euro’s terechtkomt, is dit bij repareren slechts een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Kortom, een kostenbesparing tot wel 90%! Er is daarbij ook veel minder overlast bij repareren. Alleen de rotte plekken worden aangepakt, waardoor niet het hele raam en kozijn verwijderd hoeft te worden. Omdat een houtrotreparatie meestal buiten wordt uitgevoerd, is er ook minder kans op beschadiging van andere delen in je huis.

Heb je nog enkel glas en wil je dit vervangen door dubbel glas? Geen probleem! Dubbel glas is ook gemakkelijk te zetten in je huidige kozijn. Dit is dus ook geen reden meer om je kozijn te vervangen. Je draagt natuurlijk ook je steentje bij aan een beter milieu. Je gooit namelijk niet onnodig gezond hout weg.

Rot hout repareren en houtrot herstellen met de producten van EAZYFIX®

Ben je een beetje handig en wil je zelf aan de slag? De producten van EAZYFIX® zijn speciaal ontwikkeld voor doe-het-zelvers maar met de kwaliteit van professionele producten. Deze producten zijn op basis van epoxy, een elastische substantie die meebeweegt met hout en dus niet scheurt. Daarnaast bieden wij ook volledige support aan tijdens reparaties. Check onze kluscoach voor het stappenplan, klusvideo’s en extra tips!

Toch liever houtrot laten repareren door een expert?

Laat je de klus toch liever aan een specialist over? Geen probleem! Wij werken samen met houtrotspecialisten door het hele land. Grote kans dat er ook eentje in jouw omgeving zit. Deze specialisten hebben de houtrotopleiding van Repair Care met succes doorlopen en weten dus precies hoe ze hout moeten repareren. Al onze specialisten vind je via deze pagina!

Vragen over verrot hout herstellen? Neem contact op!

Heb je vragen over onze producten, ben je op zoek naar meer informatie of wil je advies over het repareren van de schade? Hiervoor kun je altijd bij ons terecht. We staan van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur voor je klaar. Neem contact met ons op via de chat op deze pagina, bel naar 085 201 2011, of mail naar info@eazy-fix.com.