Tips om goed voorbereid te zijn voor jouw reparatie

6 tips om goed voorbereid te zijn voor jouw reparatie

klustips en video's

Een succesvolle reparatie begint met een goede voorbereiding. Maar hoe kun je een reparatie het beste voorbereiden? En waar moet je aan denken voor, tijdens en na het klussen? Lees de vijf belangrijkste tips en bekijk onze inspiratievideo’s zodat jij met een goed begin start aan jouw houtreparatie!

1. Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Belangrijk is om nooit in de volle zon te repareren. De warmte zorgt er namelijk voor dat jouw reparatie te snel uithardt. Hierdoor wordt de reparatie minder elastisch en bestaat de kans dat het sneller gaat krimpen of scheuren. Ook als het regent, of net geregend heeft, is het niet verstandig om te gaan repareren. Het hout moet volledig droog zijn. Als het hout niet helemaal droog is, bestaat er een kans dat er vocht in het hout achterblijft, waardoor er opnieuw houtrot ontstaan achter de reparatie. De perfecte temperatuur bij het uitvoeren van een reparatie is ongeveer 20°C. 

2. Verwijder verf en stof grondig

Schuur eerst de oppervlakten goed om al het verf en stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een schuurmachine, schuurspons of schuurpapiertje. Hiermee verwijder je de verf en het stof waardoor je precies ziet waar de houtschade zich bevindt. Bij Plamuur ga je daarna direct aan de slag. Heb je last van houtrot? Zorg er dan voor dat je de plekken rondom het houtrot helemaal weghaalt met bijvoorbeeld een beitel, zaag of frees. Hiermee voorkom je dat houtrot weer opnieuw op dezelfde plek ontstaat. 

3. Voorkom luchtbellen in jouw reparatie

Luchtbellen kunnen ervoor zorgen dat de reparatie kapot gaat. Lucht zet namelijk uit wanneer het erg warm wordt. Het uitzetten zorgt ervoor dat de reparatie na een tijd scheurt of loskomt van het hout. Luchtbellen voorkom je door de pasta goed in de reparatie te drukken met een reparatiemes. De EAZYFIX®  Reparatie Opbouwmes is hier zeer geschikt voor. Als je de pasta goed in de reparatie drukt, hoor je soms een knetterend geluid. Dan weet je zeker dat je de lucht er goed aan het uitdrukken bent 😉

4. Smeer de pasta zo dun mogelijk uit

Door de pasta dun uit te smeren, droogt het minder snel uit. Hierdoor heb je langer de tijd om de Houtrotvuller of Plamuur aan te brengen op de plek waar het houtrot of de houtschade zich bevindt. Na het mengen van de twee componenten ontstaat er een chemische reactie. Bij een chemische reactie gaat het uitdrogen sneller wanneer de temperatuur stijgt. Op het moment dat je de pasta dun uitsmeert, blijft de massa koel en is de verwerkingstijd langer. De verwerkingstijd van de Houtrotvuller is na menging 20 tot 25 minuten en de verwerkingstijd van de Plamuur is na menging 7 tot 10 minuten.

5. Gebruik bij Houtrot altijd Houtversterker

Houtrotvuller biedt de perfecte oplossing tegen houtrot. Maar voordat je Houtrotvuller gebruikt is het van belang het hout voor te behandelen met Houtversterker. Houtversterker versterkt – zoals de naam al zegt – het hout. Het zorgt voor een betere ondergrond en dat resulteert in een perfecte hechting van de Houtrotvuller op het hout. Eerst breng je Houtversterker aan met een kwastje. Vervolgens laat je de Houtversterker 25 minuten inwerken en tot slot dep je de overgebleven resten af.  Tot slot breng je binnen 24 uur de Houtrotvuller aan. Voor de Plamuur is Houtversterker niet nodig. Plamuur gebruik je namelijk bij houtbeschadigingen en deze ondergrond hoef je niet te versterken.

6. De koker knijpt tot halverwege uit

Dit geldt zowel voor de Houtrotvuller als de Plamuur. Dit heeft te maken met de 2-op-1 mengverhouding. De koker is tot de helft uitknijpbaar, maar zit ongeveer met 2/3e gevuld (180 milliliter in totaal). Op deze manier kunnen we de juiste mengverhouding garanderen. Zien hoe de koker van binnen werkt? Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=kUlv2JIz4QU 

inspiratievideo's

Naast blogs en pagina’s hebben we ook verschillende videotips die je helpen bij het uitvoeren van jouw reparatie. Er zijn vier tipvideo’s uitgelicht. In deze video’s is binnen een aantal seconde te zien hoe je houtrot zelf verwijdert, hoe je de dop van de Houtrotvuller en Plamuur het beste opent en sluit, hoe je de pasta’s het beste mengt en hoe je Plamuur over Houtrotvuller aanbrengt.

rot hout repareren
Video afspelen

Houtrot zelf verwijderen

Deze Eazy-tip video geeft weer hoe effectief een frees houtrot verwijdert. Gebruik hiervoor een multitool en een speciale kop om houtrot te frezen.

spleten hout opvullen
Video afspelen

Dop openen en sluiten

In deze EAZYTIP-video zie je hoe je de Houtrotvuller opent en sluit. Het is belangrijk dat je de componenten altijd van elkaar blijft scheiden.

Video afspelen

eazyfix® mengen

Het is belangrijk om de 2 componenten Houtrotvuller goed te mengen. In deze video laten we je zien hoe je dit het beste kunt doen. 

plamuur over houtrotvuller
Video afspelen

plamuur over houtrotvuller

Ben je na uitharding van de Houtrotvuller nog niet helemaal tevreden? Gebruik Plamuur over de Houtrotvuller om alle oneffenheden weg te werken. Zo kun je een perfect glad resultaat bereiken.